Det finns någonting speciellt med svensk sommar och radio. Det är alltid just under sommaren som de bästa och de mest minnesvärda låtarna och klassiska hitsen skapas – något som radiostationerna plockar upp på väldigt snabbt i syfte att fånga alla lyssnare ute i stugorna, i storstäderna och bilisterna som reser genom Sverige och Europa under sommarn. Hur många riktigt klassiska dängor har inte vuxit sig starka i ens ryggmärg just under sommarmånaderna då radion har spelat dem om och om igen? Men när vi tänker på kända radioprogram, svensk sommar och hur det går ihop med radio i allmänhet, är det nog så att de flesta tänker på en och samma sak; Sommar i P1.

Sommar i P1 – en del av svensk sommar

“It_seems_cliché,_but_love_makes_a_family._Love_is_what_makes_our_family...we’re_just_two_working_moms_with_two_four-year-olds_full_of_energy.”_-_Flickr_-_The_Central_Intelligence_AgencyHur många dagar har inte den genomsnittliga semesterfiraren spenderat i bilen eller i sommarstugan med P1 på i bakgrunden? Varje dag under hela sommaren så ägnas en hel timme åt Sommar i P1, vilket enligt många är lika stor del av den svenska sommaren som jordgubbar, midsommar och havsbad. Sommar i P1, eller ”Sommar”, som vissa bara kallar det, är ett program där svenska kändisar får en hel timme på sig att prata och spela musik – och ämnet är egentligen helt fritt. De flesta kändisar väljer att prata om en specifik händelse i livet som var viktig för dem. Andra väljer att berätta hela sin livshistoria, och vissa tycker det är viktigare att gå in på en enskild fråga som ligger dem nära hjärtat. Det har sagts att “sommar” ger röst åt svenska kändisar. Med detta menat man oftast att vi lyssnade verkligen får läsa känna dem och komma in på skinnet hos några som annars kanske bara syns i fragment i något TV-ruta någonstans.

Radio – underhållning och utbildning

Vi ser snabbt att radion i Sverige och förmodligen i andra länder också, har en viktig funktion både i syfte att underhålla lyssnarna, men också i det syftet att man utbildar folket kring olika frågor. Det är inte sällan extrem högt uppsatta politiker pratar i Sommar till exempel, och dessa avsnitt brukar alltid ge en bra och sällsynt inblick i hur det går till bakom de stängde dörrarna i politikens värld. Detta gäller såklart inom vilket skrå som helst och eftersom Sommar i P1 samlar alla möjliga kändisar som får prata om vad de vill, kan man absolut säga att det är lika mycket utbildning och insikt som underhållning, som pågår under dessa timmar. Kort sagt kan vi säga att vi lever i ett mycket priviligierat samhälle där vi helt enkelt kan välja på att lyssna på de senaste låtarna från topplistorna, eller få en inblick i hur en viss publik människa upplever sitt jobb och sin samtid.

 
 
 
 
sportpress