Sveriges Radios sändningar av julkalendern har en lång historia. 1957 gjordes den första sändningen och sedan dess har den sänts varje år. Radions julkalender har lucköppning precis som TV-varianten. Julkalendern börjar sändas den 1 december, och sedan är det ett avsnitt varje dag till och med julafton. Sändningstiderna varierar något beroende på om det är helg eller vardag. På vardagar kan du lyssna på morgonen klockan 06:00 och sedan sänds samma avsnitt på kvällen klockan 18:35. På helgerna och på julafton så är sändningstiden 09:50 och 13:30. I år är den en riktigt spännande berättelse vi bjuds på.

Den magiska julkalendern Lyckoborgen

Årets julkalender är en magisk historia som heter Lyckoborgen. Författare är Alex Haridi, Cilla Jackert och Daniel Karlsson. Sagan handlar om en flicka som råkar öppna hennes systers julklapp. Det är en magisk snöglob som gör att hon kommer till det underbara stället Lyckoborgen. De som har valts ut att bo i Lyckoborgen får nämligen allt de vill ha eftersom det här är platsen där lyckan råder. Fast nu var ju inte julklappen till flickan Sasha och är verkligen alla så lyckliga i Lyckoborgen? Flera av Sveriges mest kända personer är med i årets radiokalender. Jonas Malmsjö, David Hellenius, Pernilla Wahlgren och Christina Schollin för att nämna några av de medverkande. Blir Lyckoborgen en av radions mest älskade kalendrar?

Den mest älskade radiokalendern

Flera av Sveriges Radios julkalendrar har blivit stora succéer. En av de mest populära, är precis som i TV, Teskedsgumman. “Gumman som blev liten som en tesked” har sänts hela fyra gången, senast 2007. Teskedsgumman är skriven av Alf Prøysens och gavs ut som bok på 50-talet. Teskedsgumman handlar om en kvinna som bor på landet med sin make. Då och då krymper hon och får storleken av en tesked. Att vara så liten i en stor värld är farligt, men som tur är får hon även förmågan att tala med djuren när det inträffar. Teskedsgumman är en magisk berättelse, så chansen är stor att Lyckoborgen också kommer att göra succé bland barnen.

 
 
 
 
sportpress